Luento 1 Muuttuva ja uudistuva johtaminen. Miksi opiskella johtamista?

Kurssi käynnistyi ensimmäisen luennon myötä, jossa keskustelimme johtamisesta yleisesti ja millaisia käsityksiä aiheesta oppilailla on. Myös johtamisen muutos nykyaikana nousi keskustelussa esille. Luennon aiheiden opiskelu jatkui kurssikirjalukemalla. Ensimmäisten lukujen jälkeen tutuksi tulevat johtamiseen ja organisaatioihin liittyvät käsitteet ja johtamistyylien muutoksiin liittyvät ilmiöt.  
Johtamisen muutokseen oerityisesti vaikuttanut digitalisaatio. Digitalisaation seurauksena on syntynyt täysin uusia aloja ja teknologiaa, jotka ovat mahdollistaneet organisaatioiden muuttumisen joustavammiksi sekä reagoinnin asiakkaiden palautteeseen ajoissa. Digitalisaation mahdollisuuksista ei kuitenkaan ole hyötyä elleivät työntekijät ymmärrä käyttämiään teknologioita. Tässä kohtaa johtaja ottaa vastuun ja hänen tehtävänsä onkin luoda yhteistä ymmärrystä tavoitteista sekä tavoista, joilla tavoite saavutetaan työntekijöiden välilläNykyinen johtamisen paradigma eli yleisesti hyväksytty ajattelutapa tuntuukin olevan, että johtaja nähdään enemmänkin ohjaajana, joka pyrkii motivoimaan työntekijöitä ja ottaa myös heidän huomionsa mukaan päätöksenteossaTämä johtamistyyli myötäilee tutkimusten tuloksia, joiden mukaan työntekijät työskentelevät tehokkaammin, jos he pääsevät osalliseksi suunnittelua ja luovuutta vaativiin tehtäviin sekä tekemään itse päätöksiä oman tietämyksensä pohjalta. Modernissa johtamistyylissä on myös selkeä ero vanhaan hierarkkiseen tyyliin, jossa johtaja teki kaikki päätökset itse ja piti tiukkaa kuria.   
Johtajuuteen liittyy myös vahvasti rationaalisuuden käsite. Rationaalisuus on toimintaa, joka perustuu saatavilla olevaan tietoon asioiden tiloista ja ympäröivästä todellisuudesta. Johtajien oletetaan tekevän rationaalisia päätöksiä saamansa tiedon pohjalta. Päätöksiä voidaan kuitenkin vain harvoin pitää täysin rationaalisena, sillä tieto asioista on usein vajavaista ja tilanteet saattavat muuttua nopeasti. Johtajien määrittelemä rationaalisuus voi myös kohdata vastustusta alaisilta, minkä johtajat usein määrittelevät irrationaalisuudeksi.  
Johtajat toimivat organisaatioissa, jotka luodaan jotakin tiettyä tarkoitusta varten ja sen toimintatavat muotoutuvat sen toiminnan mukaan. Organisaatioilla on sisäisiä sekä ulkoisia sääntöjä ja ne ovat usein jakautuneet hierarkkisesti.  Näistä tekijöistä muodostuu organisaation identiteetti eli käsitys siitä millainen organisaatio on ja mitä se tekee. Perinteisesti organisaatiot, joissa hierarkkisuus ja tiukat säännöt säätelevät toimintaa eivät ole kovin joustavia eikä niissä tueta innovaatiota, koska se ei sovi vanhoihin malleihin.  
Ymmärrämme, että johtajuuteen liittyy erilaisia haasteita. Globaalissa maailmassa kilpailu on kovaa ja johtajan tulisi pystyä pitämään organisaatio mukana vauhdissa ja ohjata se oikeaan suuntaan. Näihin haasteisiin voi valmistautua edes hieman opiskelemalla johtajuutta. Olemme osallistuneet tälle kurssille, koska aine tuntuu hyödylliseltä tulevaisuuden työelämän kannalta ja tarjoaa erilaisia näkökulmia ja teorioita organisaation johtamiseen ja myös työskentelyyn.  

- Hanna, Tiia ja Sonja

Kommentit