Luento 7. Viestinnän ja vallan johtaminen

Kävimme luennolla läpi viestinnän ja vallan johtamista. Aloitimme luennon käymällä läpi luentodioja, joissa puhuttiin esimerkiksi viestinnän eri muodoista ja erilaisia viestintäteorioita. Viestintä on erittäin tärkeää johtamisessa, sillä johtaminen on aina viestintää. Opimme erilaisista viestinnän näkökulmista, joista pikkuhiljaa alettiin siirtymään viestinnän ja vallan yhteyteen.  
Viestintää tapahtuu organisaatioiden sisällä ja ulkona eri tasoissa. Henkilöiden väliseen viestintään sisältyy kolme tasoa: dyadinen viestintä, pienryhmäviestintä sekä organisatorinen viestintä. Eri tyyppisenä viestinnän tasona on massakommunikaatio, joka on usein yksisuuntaista ja suunnattu suurelle yleisölle. Viestintä voi tapahtua suoraan henkilöiden välillä kasvokkain, jolloin viestintään liittyy myös sanaton viestintä eli eleet ja teot, jotka välittävät informaatiota. Epäsuora viestintä taas tapahtuu, jonkin välittäjän kautta esimerkiksi sähköpostitse, jolloin viesti esitetään vain sanallisessa muodossa. Viestintää ohjaavat formaalit ja nonformaalit ympäristöt, jotka määrittävät kuinka virallisesti informaatio esitetään. Esimerkiksi kokouksessa viestintä saattaa olla erittäin virallista, mutta työkavereiden kanssa aiheesta saatetaan keskustella vapaammin. Yleisö, jolle viesti on tarkoitettu vaikuttaa myös siihen, miten informaatio viestitään. 
Organisaation sisäisessä viestinnässä johtaja luo yhteisiä todellisuuksia työntekijöiden välille ja siksi onkin tärkeää, että johtaja osaa viestiä asiansa oikein, sillä epäselvät viestit luovat helposti erilaisia ymmärryksiä. Organisaation ulkoinen viestintä taas on usein juuri massakommunikaatiota. Se pyrkii välittämään organisaation tavoitteita ja arvoja suurelle yleisölle esimerkiksi logojen kautta. Tällöin viestintä liittyy myös organisaation markkinointiin ja brändäykseen, sillä esimerkkeinä käytetyt logot ovat organisaation tunnusmerkkejä, joiden tarkoitus on helpottaa asiakasta tunnistamaan organisaatio ja sen tuotteet. Viestintä on siis työkalu, jota johtajat joutuvat käyttämään kaikkialla organisaatiossa ja se on myös yksi vallankäytön muoto, sillä johtajilla on usein valta märitellä ketkä puhuvat ja mistä puhutaan. Johtajat siis voivat joko parantaa tai heikentää organisaation moniäänisyyttä. 
Johtajilla on valtaa organisaatioissaan ja siihen liittyy aina organisaatiopolitiikka. Valta määritellään voimaksi saada toinen henkilö tekemään asioita määrääjän mukaan ja se tarvitsee legitimiteetin ja epävarmuutta ollakseen voimakas. Myös resurssit lisäävät valtaa. Johtajien rajaton vallankäyttö ei kuitenkaan paranna aina organisaation tehokkuutta ja toimintaa, vaan pehmeät vallankäytön tavat on huomattu tehokkaammaksi. Pehmeä vallankäyttö perustuu näkemykseen tasavertaisuudesta ja läpitunkevasta kontrollista. Valvonta on myös yksi pehmeän vallankäytön muoto. Elektronisen valvonnan on tarkoitus tehdä työntekijöistä ja heidän toimistaan läpinäkyvämpiä. Tiimivalvonta on myös yksi valvonnan muoto, sillä siinä valvomme itsemme lisäksi myös toisiamme.  
Katsoimme luennolla elokuvan Office Space. Pohdimme erilaisten kysymysten kautta, millaista johtamista elokuvassa ilmenee. Heti elokuvan alkuun huomasimme, että esimiehiltä puuttui kyky kuunnella alaisiaan, mikä on johtamisessa erittäin tärkeää. Alaisilla oli myös johtajia aivan liikaa, ja vastuuta oli jaettu liian laajasti. Viestinnässä oli ongelmia johtajien paljouden takia selvästikin siinä, että kuka viestii mitäkin ja kenelle. Elokuvasta huomasi myös selkeästi, kuinka yksityiskohtiin ja virheisiin kiinnitetään liikaa huomiota (mikromanageeraus). Tämän myötä organisaation tehokkuus laskee. Elokuvan työyhteisössä vallitsi myös epätasa-arvo, mikä ilmeni jopa työpaikkakiusaamisena. Ohjeistukset olivat epäselviä, ja toisia ei edes yritetty ymmärtää. Onnistumisista keskusteleminen myös puuttui täysin, palavereita järjestettiin vain, jos oli jokin ongelma. Elokuvan myötä opin arvostamaan esimerkiksi oman työpaikkani kehityskeskusteluja entistä enemmän. Kaikki elokuvan ongelmat olisivat helposti estettävissä muuttamalla johtamistyyliä. 

Kommentit